Lieza Exalto heeft de HBCx postdoc subsidie gewonnen. De neuroloog, werkend in UMC Utrecht, wint 100.000 Euro onderzoeksubsidie voor haar innovatieve projectvoorstel.
Elektronische patiëntendossiers: een schat aan informatie
Exalto gaat de subsidie inzetten voor een grootschalig anoniem dossieronderzoek. Ze gaat in grote aantallen elektronische patiëntendossiers van het UCMU kijken naar overlap tussen patiënten met hartfalen en dementie. Huidige ontwikkelingen maken het mogelijk dit te doen zonder dat persoonsgegevens gebruikt worden. Momenteel is 80% van de medische informatie in een dossier opgeslagen als ongestructureerde tekst. Door middel van artificiële intelligentietechnieken kan Exalto dit soort data structureren en gebruiken voor onderzoek. Verschillende termen uit het dossier kunnen geclusterd worden. Vervolgens wordt gekeken of die clusters voorkomen in beide patiëntengroepen.
Informatie koppelen voor nieuwe inzichten
Je zou het misschien niet verwachten maar patiëntendossiers geven informatie over de dagelijkse praktijk. In een dossier staat bijvoorbeeld beschreven wat patiënten ons zelf vertellen, maar ook de medische voorgeschiedenis en medicatiegebruik staan beschreven. Door heel veel data te bundelen kun je daar patronen, oftewel clusters, in ontdekken. Zo’n cluster kunnen we dan verder onderzoeken in de bestaande patiëntengroep van patiënten met hartfalen van het Hart-Brein onderzoek. Van deze patiënten is al heel veel informatie verzameld, zoals een MRI van het hart en de hersenen, bloeduitslagen, uitgebreide testen van het denken. Die informatie gaan we relateren aan deze nieuwe informatie. We verwachten daarmee nieuwe inzichten te krijgen over onderliggende oorzaken van dementie in patiënten met hartfalen.
De Hart-Brein Connectie: focus op patiënten met hartfalen en dementie
Exalto focust op dossiers van patiënten met hartfalen en dementie. De samenhang tussen het hart en de hersenen is ook de focus van het Hart-Brein onderzoek. Zo weten we dat patiënten met hartfalen een groter risico hebben dan mensen zonder hartfalen op problemen met het denken en dementie. Maar niet iedereen met hartfalen krijgt problemen in het denken. Waarom de een het wel krijgt en de ander niet begrijpen we nog niet goed. Als we de oorzaak hiervan beter begrijpen, kunnen we patiënten met een verhoogd risico waarschijnlijk vroeger herkennen. Daarnaast zouden we dan behandelingen die de oorzaak aanpakken kunnen onderzoeken. Het Hart-Brein Connectie consortium heeft tot nog toede samenhang tussen hart en brein vooral onderzocht met verschillende metingen in studie-deelnemers. Het project van Exalto, gaat dit aanvullen met nieuwe inzichten op basis van gegevens uit de dagelijkse praktijk.
Dutch CardioVascular Alliance talentprogramma
Deze subsidie werd aangeboden binnen het jong-talent programma van het Hart-Brein Connectie consortium. Dit programma valt binnen het jong-talent programma van de Dutch CardioVascular Alliance. De subsidieoproep heeft opengestaan in binnen- en buitenland. Er waren 7 aanmeldingen. Deze zijn beoordeeld door de onafhankelijke internationale adviesraad van het Hart-Brein Connectie consortium. Het projectvoorstel van Lieza Exalto had de hoogste beoordeling.
Het Hart-Brein Connectie consortium is onderdeel van de Dutch CardioVascular Alliance en ontvangt subside van de Hartstichting (2018-28).