Geschiedenis
Het Hart-Brein Connectie consortium onderzoekt de relatie tussen verstoringen in de bloeddoorstroming en geheugenproblemen.
De grootste winst van de moderne gezondheidszorg is dat we steeds langer leven. De keerzijde hiervan is echter ‘vergrijzing’, wat betekent dat er steeds meer oudere mensen zijn. Op hogere leeftijd komen gezondheidsproblemen vaker voor, waaronder hart- en vaatziekten, geheugenproblemen en dementie. Deze problemen in hart, vaten en hersenen zijn onderling verbonden. Geheugenproblemen en andere stoornissen in het denken, de kernsymptomen van dementie, komen vaak voor bij mensen met beschadigde bloedvaten in de hersenen (bv. na een hersen-infarct). Die verbinding is de kern van dit onderzoeksprogramma. Vanaf 2013 hebben wij in het Hart-Brein Connectie-1 (HBC1) programma onderzoek gedaan naar de relatie tussen verstoringen in de bloeddoorstroming en geheugenproblemen. Wij hebben hierbij ingezoomd op de “hart-brein as”: het hart, de halsslagaders, en de hersenen.
Samenvatting resultaten
De resultaten van HBC1 bevestigen dat een sterke Hart-Brein Connectie bestaat. Patiënten met hartfalen of vaatziekten hebben geheugenproblemen, en patiënten met geheugenproblemen hartfalen. De resultaten laten echter ook zien dat de hart-brein connectie ingewikkelder is dan wij dachten. Een belangrijke les die wij meenemen uit HBC1 is dat een verminderde bloeddoorstroming meestal niet direct leidt tot geheugenproblemen.
Bewijs gevonden dat een sterke
Hart-Brein Connectie bestaat. Patiënten met hartfalen of vaatziekten hebben geheugenproblemen, en patiënten met geheugenproblemen hartfalen.
Een sterk netwerk van
samenwerking tussen afdelingen van cardiologie, neurologie, radiologie, MRI beeldverwerking
en epidemiologie in 6 academische ziekenhuizen die gezamenlijk geheugenproblemen bij schade aan de bloedvaten onderzoeken, gebruik makend van elkaars kennis en expertise.
Een volledig en
gestandaardiseerd testonderzoek waarmee we binnen al deze verschillende afdelingen het hart en de hersenen van patiënten op dezelfde manier in kaart brengen.
Een
centrale aanpak voor het
invoeren, opslaan en analyseren van de data. Inclusief een geautomatiseerde analyse van MRI-beelden van hart, bloedvaten en hersenen. Delen van deze aanpak, worden inmiddels ook toegepast in andere (CVON) studies.
De hart brein connectie op de
nationale en internationale kaart gezet.
In 2019 is een nieuw onderzoeksprogramma gestart: “HBC-crossroads” (HBCx). In dit programma voegen wij twee nieuwe dimensies toe: 1) de regulatie van de bloeddoorstroming, en 2) factoren die het effect van de bloeddoorstroming op de hersenen kunnen beïnvloeden.
Het doel van HBCx is:
Ons uitgangspunt (hypothese) hierbij is dat veranderingen in de bloeddoorstroming een mogelijk omkeerbare oorzaak zijn van geheugenproblemen. Het HBCx programma sluit aan bij het thema van de Hartstichting “Eerder herkennen van hart- en vaatziekten”.
Binnen het Hart-Brein Connectie consortium is een sterk netwerk ontstaan waarbinnen wordt samengewerkt tussen afdelingen van cardiologie, neurologie, radiologie, MRI beeldverwerking en epidemiologie in 6 academische ziekenhuizen, gebruik makend van elkaars kennis en expertise. In HBCx gaan wij nieuwe samenwerkingen aan, zoals met de CVON onderzoeksgroepen RACE-V en RECONNECT. Door de specifieke expertise in deze groepen kunnen wij onze onderzoeksvragen nog beter beantwoorden en vergroten we in hoge mate de deelname van cardiologie experts in het veld. Binnen alle verschillende afdelingen gebruiken wij een uitgebreid en gestandaardiseerd testonderzoek waarmee we het hart en de hersenen van patiënten op dezelfde manier in kaart brengen.
HBCx
Doelen en ambities
HBCx levert aanknopingspunten op voor de preventie en de behandeling van geheugenproblemen die optreden bij mensen met hart- en vaatziekten. Daarnaast levert dit programma testen op die het mogelijk maken om mensen die risico lopen op dit type geheugenproblemen vroeg op te sporen. Tenslotte benutten wij al deze kennis direct in de gezondheidszorg door het opzetten van hart-brein klinieken. Wij streven ernaar geheugenproblemen die veroorzaakt worden door schade aan hart en bloedvaten aanzienlijk te verminderen. Dit uit zich in onze ambities voor de korte termijn en lange termijn:
Op de korte termijn (binnen 5 jaar) streven wij naar:
Problemen in hart, vaten en hersenen zijn onderling verbonden. Daardoor hebben mensen met chronische hart- en vaatziekten vaak ook geheugenklachten. Hierdoor zijn zij extra vatbaar voor verdere (lichamelijke en geestelijke) achteruitgang. We weten dat van de patiënten met chronisch hart- en vaatziekten ongeveer 80% 3 of meer chronische ziekten heeft, 50% kwetsbaar is en 40% cognitieve beperkingen heeft. Helaas worden deze geheugenklachten vaak te laat ontdekt. Het herkennen van de geheugenklachten is juist heel belangrijk om goede zorg te geven. Daarom hebben wij de Hart-Brein kliniek opgericht.
In de Hart-Brein kliniek werken de cardioloog en internist ouderengeneeskunde/geriater samen, om naar de hele mens met chronische hart- en vaatziekten te kijken. In de hart-brein klinieken kunnen mensen terecht met chronische ziekten van hart- en vaten, zoals bijvoorbeeld mensen met hartfalen, die een groot risico lopen om geheugenproblemen en dementie te ontwikkelen. Huisartsen of specialisten kunnen patiënten aanmelden wanneer zij vermoeden dat hun patiënt met hart- en vaatziekten kwetsbare hersenen heeft. In de hart-brein kliniek is er expliciete aandacht voor het samenspel van hart en hersenen.
Wat meten we
Op dit moment wordt de Hart-Brein kliniek aangeboden in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Het doel van het onderzoek dat achter de Hart-Brein kliniek zit is evalueren of de Hart-Brein kliniek leidt tot betere uitkomsten voor de patiënt en tot minder zorgconsumptie.
We meten de:
Variatie en regulatie van de bloedstroom
Een belangrijk onderwerp van het onderzoek zal draaien om de hemodynamiek: de rol van veranderingen in de bloedstroming tussen het hart en de hersenen. Daarbij worden een aantal subvragen onderzocht gericht op verschillende lichaamsonderdelen:
Hart:
Vaten:
Hersenen:
Factoren die bloedstroom beïnvloeden
Leeftijd:
Het brein van oudere patiënten met chronische hart- en vaatziekten lijkt meer vatbaar te zijn voor een afname in cognitieve en fysiek functioneren dan van jongere patiënten. Vooral de oudste ouderen zijn een kwetsbare groep voor hemodynamische verstoringen tussen hart en brein. Het HBCx consortium richt zich op deze ouderen en wil uitzoeken wat het effect van hoge leeftijd is op de connectie tussen hart en brein.
Sexe:
Inmiddels is het duidelijk dat mannen en vrouwen anders reageren op risicofactoren van hart- en vaatziekten. Omdat er nog relatief weinig bekend is over het verloop van hart- en vaatziekten bij vrouwen, krijgt dit hoge prioriteit in huidige onderzoeken naar hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn sexe verschillen in het HBCx consortium extra interessant omdat vrouwen vaker dementie ontwikkelen dan mannen. De onderzoekers willen weten of er verschillen zijn in hemodynamica, breinschade en cognitie tussen mannen en vrouwen. Daarnaast willen ze onderzoeken of er een risico verschil is tussen mannen en vrouwen in het ontwikkelen van cognitieproblemen door hart- en/of vaatschade.
Omgeving:
Omgevingsfactoren en leefstijl zijn belangrijke risicofactoren voor veel verschillende ziektes.
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hilde van den Brink, 16-3-2023
Small vessel function & microinfarcts: zooming in on cerebral small vessel disease with MRI
Tine Arts, 17-11-2021
New perspectives on the cerebral small vessels with 7T MRI
Anne Suzanne Bertens, 11-2-2021
Keeping the heart in mind: cardiovascular determinants of neurocognitive functioning in old age
Doeshka Ferro, 19-3-2019
Causes and consequences of cerebral microinfarcts Characterizing the “(in)visible”lesion
Eline Oudeman, 4-7-2019
Transient Neurological Attacks
Annebet Leeuwis, 2-7-2019
Connecting heart and brain: vascular determinants of cognitive impairment and depressive symptoms
Frank Wolters, 5-9-2018
On the Origin of Dementia. A Population Perspective on Risk and Aetiology